zondag 22 maart 2015

OP WEG NAAR DE TOPPEN VAN DE SOUTHERN ALPS


Pas vanmorgen hebben we pas goed in de gaten dat het apart gelegen gedeelte van de Blue Peaks Lodge bijna volledig bewoond wordt door de Harley Davidson jongens. De eerste motoren beginnen om acht uur al te ronken. Vroeg op, die boys. Op de smalle parkeerplaatsen staan meer imponerende motoren dan personenauto’s. Buiten staan de Beastie Boys hun zwart lederen pak recht te trekken. En hun tattoos en hun grijze Aaan beide zijden van de Toyota duiken sinterklaasbaarden te aaien. Maar eerlijk is eerlijk: we hebben vannacht helemaal geen last van ze gehad. Schoothondjes. Zo hebben ze zich gedragen.

Om 9.10 uur zijn we on the road. Wie durft nog te beweren dat vakantie alleen maar lui achterover liggen is. De route van vandaag, van Queenstown naar de Fox Glacier, is ongeveer 327 kilometer. Even buiten Queenstown de tank vol Unleaded 91, wat brood inslaan voor onderweg, en daar glijden de donkere gekartelde donkere toppen van de Remarquables aan ons voorbij. Aan onze linkerhand even later de donkere contouren van de Skippers Canyon. Dit imponerend stuk natuur diende als een van de 'decorstukken' voor de Lord of the Rings Trilogie van Peter Jackson. En even later, aan onze linkerhand, De lucht is zwaarbewolkt. Dat belooft weinig goeds. Maar misschien zijn de Maori-goden vandaag met ons. Leven bij de dag. Er komt wat komt. De temperatuur is goed, niet koud.

Eerst gaat het een tijd omhoog en kijk je uit io alweer een langgerekt meer, Lake Waikatipu., dat als een gigantische boemerang in het gebergte ligt. Maar dan volgt het echte werk, omdat we (‘de snelste weg’?) de Cardrona rivier volgen, de Cardrona Valley Road. Een prachtige, hoog op de oevers van het meer gelegen secundaire weg. Met een opeenvolging van haarspeldbochten. Als ervaren alpine rijder is het alle hens aan dek, maar de uitzichten zijn magistraal, ook omdat even later het (wanneer houdt het nou eens op, dat elk nieuw meer weer de overtreffende trap uit de kast moet halen?) Lake Hawea opduikt. Bij Wanaka een korte stop. Koffie. Weer on the road duiken vergezichten op aan de horizon gelegen coulissen van gekartelde toppen, in alle kleuren blauw. Versluierd door de ochtendnevels. 


Bij Lake Hawea komen we terecht op State Higway 6. Aan beide zijden wordt de Toyota geëscorteerd door massieve bergen van allemaal rond de 2 kilometer hoog. Links het Mount Aspiring National Park. Rechts de Mc Kerrow Range en de Young Range. Tot de Haast Pass (200 mtr.) gaat het omhoog. Er is nauwelijks zon te zien, maar om ons een plezier te doen, kwam ie toch effe om de hoek kijken bij Lake Hawea.

Het blijft bochtenwerk tot aan de West Coast, maar niet met de scherpe haarspeldbochten van even geleden. Regelmatig passeren we wat gammele bruggen over sissende rivieren die hun weg naar zee zoeken. Alle bruggen, en dat zijn er tientallen vandaag, zijn allemaal van het kaliber one lane bridge. Je moet dus goed opletten dat je je aan de code houdt: letten op het bord dat aangeeft of je voorrang hebt of niet. Bij wat lange bruggen zijn er halverwege vluchtvakken aangebracht.
Eten uit de kofferbak
Uiteindelijk bereiken we de westkust. Het landschap waar we al anderhalf uur doorheen rijden, is regenwoud. Alleen maar regenwoud. Groen Vijftig tinten groen. Bewoond is de wereld hier al lang niet meer. Toen we vanmorgen Wanaka verlieten gaf onze Tomtom aan dat we over 252 kilometer linksaf moesten slaan. Een rustgevende gedachte.
We volgen een tijd de coast line. Tot aan het kleine Lake Moeraki. Daar duiken we opnieuw het regenwoud in. Bij Bruce schampen we even de Tasman Zee. Om via Jacobs Rivers koers te zetten naar de gletsjers.

Na een kilometer of 25 duikt Fox Glacier Town op. Van de gelijknamige gletsjer geen spoor. Dikke bewolking onttrekt alles aan het oog. Maar, toegegeven, het is nog steeds droog en warm, 18 graden. Ons Lake Matheson Motel is snel gevonden. Op de hoek van de Cooks Flad Road en de Pekanga Road. Een luxe, groot appartement. De auto kan voor de deur. En ’s avonds eten we lekker in de Cook Saddle Cafe and Saloon. Een houten cowboytent, waar de jukebox een permanente stroom country & western muziek over de gasten uitstrooit. Het eten is er meer dan prima, evenals het donkere draught beer. Buiiten is de wereld inmiddels helemaal grijs geworden. Een lichte drizzle daalt op ons neer als we met de auto huiswaarts rijden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten